BiVänner - Biodling i Göteborg

Pollen? 


De magiska kornen 

Naturens läkemedel


Varje pollenkorn som ni ser på bilden innehåller allt som är nödvändigt för människors liv och god hälsa: proteiner, fetter, kolhydrater, aminosyror, vitaminer, mineraler, enzymer, hormoner.

Pollen representerar manliga gameter av blommande växter, som är i form av klumpar i olika färger (från ljusgul till svart).


Eftersom pollenkornen är extremt små fuktar biet dem med hjälp av salivkörtlar och bildar kulor som det överför till korgar på bakbenen. De kan samla upp till 15 mg pollen i en flygning, och sedan återvänder den till bikupan och lagrar den i speciellt förberedda celler. Här tar bin över arbetet genom att fylla dessa bollar, dra dem med sekret från nektar, honung och salivkörtel. När cellerna är nästan fulla täcker bina dem med ett lager honung, förseglar dem och så bildas måltider för bina.


Det är mycket viktigt att göra ett allergitest före första användning, och det kan man göra genom att gnugga några korn på insidan av underarmen och vänta i femton minuter. Om klåda och rodnad inte förekommer kan du använda pollen.


Om honung är en energikälla är pollen en stor skattkista av näringsämnen, vitaminer, mineraler, proteiner och andra mycket värdefulla komponenter.

För bin är pollen oerhört viktigt och representerar mat utan vilken de inte kan uppfostra ett barn, utsöndra vax och kunglig gelé, det vill säga de kan inte utföra sina livsfunktioner, därav är det viktigt att alltid se till att de får sin mängd in i kupan! 


Bland de forntida egyptierna kallades pollen "levande damm".

De äldsta skriftliga spåren av användning av pollen i medicin finns i verk av arabiska och judiska fysiker från Spanien från 1100- och 1300-talen.

Pollen samlas på ett sådant sätt att en samlare placeras vid ingången till bikupan genom vilken bin passerar och pollen faller av benen.

För 1 kg pollen krävs 10 000 bin.